Klar-zyme - środek klarujący do win "trudnych"
KLAR-ZYME to skuteczny preparat enzymatyczny, mający dwa zastosowania:
* dodany po zakończonej fermentacji służy do klarowania "trudnych" win (śliwkowych, dyniowych, bananowych itp.)
* dodany przed rozpoczęciem fermentacji ułatwia uzyskanie soku z owoców - tak jak pektoenzym- (zwłaszcza do nastawów ze śliwek, dyni czy bananów)
Czas obróbki enzymatycznej (tłoczenie soku): 24 godziny.
Czas klarowania wina przy użyciu KLAR-ZYME: 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie.
Sposób użycia:
* preparat enzymatyczny przed użyciem rozcieńcz wodą w stosunku 1 : 10
* dodaj do moszczu lub wina, całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu: w przypadku pozyskiwania soku z owoców na 1 dzień, a w celu wyklarowania wina na 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie
* po tym czasie wyciśnij sok lub zlej wino znad osadu.
KLAR-ZYME najlepiej działa w temp. 30-35°C, a jego najwyższa aktywność występuje przy pH 4,5.