Podpiwek łódzki 100g + drożdże

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

5,00pln

Podpiwek Łódzki 100g + drożdże - na 5 - 10L podpiwku.

Sposób przyrządzenia:
* zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu
* filtruj przez gazę lub płótno
* dodaj cukier: 250 g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj
* płyn wystudź
* dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży do podpiwku. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj
* płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką
* fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
* gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.

*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.

Najlepiej smakuje schłodzony!

UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży do podpiwku.




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...