Extra Klar 24 - na 50L - ALCOTEC
Stosując Extra Klar 24h doprowadzimy w bardzo krótkim czasie (od 12 do 24 h) do całkowitego wyklarowania nastawu. Extra Klar zalecamy do stosowania po zakończeniu fermentacji ze wszystkimi drożdżami typu TURBO.
Jest to bardzo silny i jednocześnie neutralny, nie mający wpływu na końcowy smak alkoholu środek do klarowania wina oraz nastawów cukrowych.
Klarowanie zacieru jest bardzo ważnym elementem w całym procesie. Nawet gdy zacier wydaje się być czystym, należy go dobrze sklarować. Błędne jest przeświadczenie, że drobiny zmętnień pływające w zacierze nie będą miały wpływu na produkt końcowy, gdyż pozostaną w zbiorniku po destylacji.
Najbardziej niepożądane zanieczyszczenia w całym procesie, to niezauważalne "gołym okiem" drobiny obumarłych drożdży. Jeżeli nie zostaną usunięte z zacieru, to podczas destylacji będą porywane przez unoszącą się parę i dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w otrzymanym produkcie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Instrukcja:
W momencie gdy fermentacja ustanie nastaw należy zlać (odciągnąć) znad osadu.
Następnie należy wycisnąć saszetkę oznaczoną literą "A". Intensywnie mieszając odgazowujemy nastaw przez ok. 5 minut. Całość pozostawiamy na ok. 1-2h po czym wyciskamy zawartość saszetki "B". Bardzo delikatnie mieszamy starając się nie naruszać powstającego już osadu. Tak przygotowany nastaw pozostawiamy do wyklarowania.
Najlepszy rezultat czyli szybkość i jakość klarowania uzyskamy gdy nastaw stoi w chłodnym miejscu. Czas klarowania może skróci się nawet do 12 h.
Po wyklarowaniu zacier robi się przeźroczysty i gotowy do dalszego użycia(destylacji). Opakowanie extra klaru zawiera dwie saszetki z płynną zawartością, które wystarczą do wyklarowania 50 l zacieru. Przy większej pojemności należy zwiększyć ilość opakowań środka do klarowania: przykładowo na 100 L zacieru , należy użyć 2 opakowania.
Skład: kiselsol zolkrzemowy (saszetka A), chitosan (saszetka B)
Producent: Hambleton Bard
masa netto: 135g
Data minimalnej przydatności do spożycia, nr partii, składniki, masa netto, kraj pochodzenia na opakowaniu.