Podpuszczka do sera NATURALNA w PŁYNIE 50ml BW

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

7,50pln

Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50 ml

Produkt naturalnego pochodzenia - podpuszczka cielęca.

Stabilny, zwarty skrzep - krzepnięcie (koagulacja) mleka polega na jego przejściu ze stanu płynnego na dwie frakcje, czyli skrzep oraz serwatkę, na skutek wytrącania kazeiny.

Duża wydajność – opakowanie wystarcza na 105 - 260 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera.
Aktywność: 1:10 000 U (jedna porcja podpuszczki koaguluje z 10 000 porcji mleka).

Uniwersalność – odpowiednia do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego.

Łatwe dozowanie – płynna forma ułatwia dozowanie, bez konieczności odważania.

Z użyciem tego produktu wyprodukujesz we własnym domu zarówno świeże, jak i dojrzewające sery ze świeżego mleka krowiego (także niskopasteryzowanego do 74°C), koziego oraz owczego. Prostota użycia podpuszczki, którą dozuje się niezwykle łatwo bez odważania, sprawi, że domowe serowarstwo stanie się dziennie proste! Podpuszczka sprzedawana w buteleczce o pojemności 50 ml wystarczy od 105 do 260 L mleka w zależności od wytwarzanego rodzaju sera. Jej aktywność 1: 10 000 U pozwoli Ci na wykorzystanie jedynie od 8 do 20 kropel na 2 L mleka!

Uwaga!
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.  Przed użyciem podpuszczki należy dodać chlorek wapnia! Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.


Sposób użycia:
1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: 8-20 kropel (ok. 0,4 ml - 0,95 ml) na 2 L mleka.
2. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38 °C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.

Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.

Aktywność: 1:10 000 U
Wydajność produktu: 105 - 260 L mleka.
Składniki: naturalna podpuszczka cielęca, sól, substancja konserwująca: benzoesan sodu.




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...