Enzym upłynniający 50 ml

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

9,50pln

Enzym upłynniający - 50ml

Wykorzystując zestaw enzymów do zacierów zbożowych otzrymujemy najwyższą jakość bourbonu, whisky, koniaku i żytniówki.

Dawkowanie 50ml na 300kg skrobi.

W domowych warunkach 50 ml enzymu upłynniającego –jedna butelka -wystarcza na 300kg mąki lub śruty zboża ( 1ml enzymu na 6kg śruty lub mąki).
Przed zacieraniem przygotowujemy określoną ilość śruty lub mąki odmierzamy odpowiednią ilość enzymu upłynniającego i rozpuszczamy go w wodzie w stosunku 1 do 10.
Gotujemy trzy litry wody na każdy kilogram śruty. Wsypujemy śrutę do wrzątku i dokładnie mieszamy i dodajemy uwodniony enzym.

Przy tradycyjnym zacieraniu enzym wlewamy do zacieru o temperaturze 80-90°C

Optymalne pH zacieru 5,8 -6,8
Optymalna temperatura 80-90°C
Zakres temperatury 70-100°C
Zakres pH 5,2-7,5

Dla zacierów ziemniaczanych dawkę należy podwoić.

Enzym można też dodać do „nieskleikowanej” skrobi przed podgrzaniem . W tej sytuacji dzielimy go na dwie części. Drugą część enzymu dajemy po podgrzaniu zacieru do 90°C. Po tych czynnościach skrobia zawarta w zacierze jest upłynniona.

 




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...