Prasa ramowa do owoców STALOWA wyciskarka 3,5L

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

300,00pln

Prasa ramowa okrągła Fi14 - 3,5L

Prasa do miękkich owoców, dla serowarstwa, do użytku domowego, produkt włoski.
 
Wymiary "kosza" wewnętrznego to:
średnica 16cm
wysokość 15cm
 
Wymiary "kosza" zewnętrznego to:
średnica 18cm
wysokość 12-13cm
 
Średnica podstawy 30cm. Podstawa obrobiona gumą.
 
Kosz wewnętrzny, zewnętrzny oraz tłok wykonany jest ze stali nierdzewnej AISI430
 

Jak wyciskać owoce w prasie do owoców

 

Należy pamiętać że do żadnej prasy nie wkłada się owoców twardych, świeżych jak jabłka czy gruszki ani też owoców

wielkopestkowych – może to spowodować uszkodzenie prasy!

Owoce powinny być wstępnie obrobione to znaczy:

owoce po fermentacji w miazdze,

owoce po maceracji z nalewki,

owoce po obróbce środkiem pektolityczny, rozmiękczone.

Po włożeniu owoców odpowiedni przygotowanych owoców w „worku” do prasy, przystępujemy do pierwszego skręcenia prasy. Dociskamy tłok tak długo, aż zacznie lecieć nam sok lub nalewka. Jeżeli widzimy, że nalewka nam wycieka przestajemy skręcać. Jak nalewka przestaje lecieć – dokręcamy tłok znowu. Czynność powtarzamy aż do całkowitego odciśnięcia nalewki z „pulpy” owocowej.

Jeżeli z owoców nie leci sok to nie próbujemy dociskać prasy na siłę. Należy upewnić się czy owoce są odpowiednio przygotowane do wyciskania.

Owoce powinny być wyciskane w worku, zapobiegnie to przedostawaniu się pestek i różnych innych drobnych części owoców do nalewki, jak również ułatwi nam mycie naszej praski.




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...