Zakwas żytni suszony jest to wysokiej jakości zakwas do wyrobu wiejskich bułeczek i chleba mieszanego. Posiada bardzo długi okres przydatności oraz nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Zakwas nie wymaga czasochłonnego przygotowania. Jest bardzo prosty w użyciu oraz dostępny w każdej chwili.
Stosowanie
Około 10% zakwasu w stosunku do mąki żytniej lub 2% w stosunku do mąki pszennej. Suchy zakwas wystarczy wymieszać z resztą składników przeznaczonych do wypieku, pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu w celu fermentacji, po czym można wyrabiać ciasto.
Wartości odżywcze produktu w 100 g:
Wartość energetyczna: 1294 kJ / 309 kcal
Tłuszcze: 2,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 43,9 g
w tym cukry: 2,7 g
Błonnik: 22,8 g
Białko: 12,4 g
Sól: 0,03 g