Śliwka - warto zastosować ten rodzaj drewna przy wędzeniu wieprzowiny. Dzięki niej uzyskamy słodkawy posmak, owocowy zapach i połysk wędzonych żeberek, golonek, boczków, polędwiczek, a nawet kiełbasy.
Właściwości zrębków wędzarniczych:
suche – wilgotność to zaledwie 10% (+/- 2%),
wolne od grzybów, pleśni i drobnoustrojów,
czyste, dokładnie odpylone,
starannie wysortowane.
Zrębki wędzarnicze doskonale nadają się do wędzenia we wszystkich typach wędzarni. Uniwersalność zrębków z naszej oferty sprawia, że pasują do wszystkich typów wędzarni i dymogeneratorów (wystarczy dobrać odpowiednią frakcję).
Stosowanie zrębków wędzarniczych:
Zrębki stosuje się jako zamiennik drewna do wędzenia. W przypadku tradycyjnych wędzarni opalanych drewnem należy najpierw uzyskać dużą ilość żaru z drewna. Zrębki sypie się na żar w niedużych porcjach do momentu uzyskania pożądanego efektu. W celu wygenerowania większej ilości dymu, zrębki można zwilżyć.
Cechy produktu:
Drewno: śliwa
Klasa / Frakcja: 04
Waga: 1kg
Kraj pochodzenia: Polska