Drożdże gorzelnicze COOBRA RUM

Dostępność:
Dostępny
Wysyłka:
Od 1-2 dni robocze

10,00pln

Drożdże gorzelnicze do RUMU

DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 30.11.2022r

Drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów z melasy, cukru trzcinowego jak i nastawów mieszanych melasy z glukozą. Jeżeli do przygotowania nastawu chcemy użyć cukru trzcinowego zwróćmy uwagę by był to cukier trzcinowy nierafinowany.

Drożdże Coobra Rum można też z powodzeniem użyć do fermentacji nastawu cukrowego. W tym wypadku zalecane ilości to 6kg cukru białego lub około 6,5kg glukozy.

W COOBRA RUM YEAST użyty jest unikalny szczep aromatycznych drożdży gorzelniczych, stosowany przez wiele gorzelni na całym świecie.
Opakowanie wystarcza na 25L nastawu, tolerancja na alkohol do 15%, czas fermentacji w zależności od temperatury i składu nastawu 5 do 8 dni.
W warunkach domowych aromatyczny rum można przygotować już z 2kg melasy

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA NASTAWU NA RUM (przepis na rum z 2kg melasy i 4,5kg glukozy):

1. W dużym garnku podgrzewamy 3-5L wody. Do gotującej się wody wsypujemy glukozę i melasę, wyłączamy grzanie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
2. Rozpuszczoną glukozę i melasę przelewamy do plastikowego pojemnika fermentacyjnego 30L i uzupełniamy zimną wodą do 25l całkowitej objętości (warto zaopatrzyć się w plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką) tak by temperatura nastawu osiągnęła 22-280C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym, który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny.
3. Do nastawu o temperaturze 22-280 stC dodajemy całą saszetkę z drożdżami Coobra RUM. Optymalna temperatura fermentacji to 22-280 stC, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.
4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: TURBO KLAR, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.
5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności rumu zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%.
6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% i odstawić na 3 dni. Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną, gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.
7. Po oczyszczeniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc. Do dojrzewającego rumu możemy dodać płatki dębowe średnio opiekane w ilości 0,5 do 1g/1L alkoholu.

Niesamowite rezultaty możemy otrzymać poprzez dodanie do przygotowanego rumu zaprawki rumowe w ilości 25ml zaprawki na około 1-3L alkoholu.




Trwa wysyłanie zamówienia.
Proszę czekaj...